Erik Ramsgaard Wognsen

Thoughts & technology

Bedre elbilsladning i Aalborg [Danish]

Det er en ny æra for offentlig opladning af elbiler i Aalborg. Efter en meget begrænset udvikling i 2021 er der i foråret 2022 åbnet flere nye offentlige ladepladser i Aalborg og Nørresundby. Nu er det næsten altid muligt at finde en ledig offentlig lader, når man skal bruge den. Dermed er det blevet meget nemmere at kombinere elbil med at bo i lejlighed, samt at være plug-in-bils-gæst i Aalborg.

Mulighederne er blevet bedre både for hurtigladning (specielt da Circle Ks ladere nu er åbnet igen) og for offentlig destinationsladning, hvor bilen holder parkeret i et antal timer imens den oplades. Aalborg Kommune og Clever har i løbet af foråret åbnet 24 destinationsladere fordelt på fire forskellige kommunale P-pladser:

  • Sømandshjemmet, Aalborg: 6 ladere
  • Vejgaard Bymidte, Aalborg: 6 ladere
  • Garvergade, Nørresundby: 6 ladere
  • Havnegade, Nørresundby: 6 ladere.

Sømandshjemmet havde i forvejen to af kommunens 2 kW-ladestik, som nu er erstattet af seks 11/22 kW-ladestik fra Clever. Aalborg Kongres & Kultur Center har også længe haft to af kommunens 2 kW-ladestik, og disse er også planlagt til at blive erstattet af Clevers.

Det er skønt at der nu er plads til opladning af seks biler samtidig, i stedet for de typiske to ad gangen som de fleste ældre ladesteder har. Men der er flere fordele. For det første har de nye ladere parkeringsregler der er nemme at forstå (så nemme som parkeringsregler nu kan blive). Dette er også i modsætning til andre, ældre ladesteder som ofte er på private områder med uklare regler. Der ikke rart at parkere med frygt for en dyr parkeringsafgift, så det er rart at de nye kommunale pladser har klare regler.

For det andet er det vigtigt at de nye kommunale pladser er gratis at holde på. Den pris man betaler for strøm fra offentlige ladere er i forvejen 2–3 gange dyrere pr. kilowatttime end ved hjemmeladning, så det er dejligt at man ikke skal betale dyr parkering oveni. Specielt hvis man har en ældre eller billigere elbil der lader med en lavere effekt, kan dyre parkeringspladser (fx 16 kr/time) mere end fordoble den i forvejen halvdyre omkostning for at lade offentligt.

Ud over nye ladere på kommunale P-pladser er der også kommet andre offentlige ladere til, fx 4 stk. ved Nordelektro på Skibsbyggerivej og 4 stk. ved Centrica på Skelagervej. (Desuden flere i dyre P-huse, samt flere ikke-offentlige ladere ved boligforeninger, arbejdspladser mv.).

Sammen med de nye lademuligheder er æraen for gratis opladning i Aalborg næsten slut. Circle K har lukket for gratis ladning og Aalborg Kommunes gratis ladestik til elbiler er halvvejs med at blive erstattet af Clever-ladestandere. Gratis ladning har været et privilegie som gjorde det muligt at køre elbil ekstremt billigt i Aalborg indtil nu. Nu må det nøjes med “bare” at være billigere end benzin og diesel.

Comments